Week 19: Gastloper loopt 2x PR mis

Week 19: Gastloper loopt 2x PR mis

Hoewel de eerste kilometer nog behoorlijk bij het beoogde tempo in de buurt komt, weet ik al snel dat vandaag niet gaat opleveren wat ik van plan was. Ik zie Vincent , ook van Social Mile, voor mij lopen. Op weg naar de eerste bocht in het parcours, daar waar Peter staat te fotograferen namens de organisatie… Het parcours en de omstandigheden ken ik inmiddels en mijn plan om vandaag een PR te lopen gaat mij niet lukken… 

Zaterdag ben ik samen met Corine en Tara afgereisd naar Doetinchem. Het is tijd voor de eerste wedstrijd na Hamburg. Een vijf keer vijf kilometer estafette met Social Mile.  Nog nooit liep ik een vijf kilometer wedstrijd en dit zou dus een mooi moment zijn om eens een PR neer te zetten op deze afstand. Tijdens mijn 10k wedstrijd in Mijdrecht kwam ik dik onder de 20 minuten door op de vijf. Tijdens de Meentrun liep ik precies op 20 minuten langs het vijf kilometerpunt. Na overleg met Henny zou er volgens hem toch wel een 19:30 in moeten kunnen zitten… Zou het mogelijk zijn?

Week 19 is een week waarin ik nog niet begonnen ben met een nieuw schema. Op advies van Henny al wel wat snelheidswerk in mijn trainingen gegooid om de souplesse weer een beetje te voelen en een mooie voorbereiding op de snelle en korte wedstrijd van zaterdag. Op de dinsdag, op weg naar huis, dik in de file bij Utrecht en dus de weg af en de schoenen aan. 200tjes op de weg is flink anders dan op de baan, maar op het lint bij de Haarrijnseplas staat ook elke 100 meter een streep. Een prima breed fietspad, wat een goed alternatief blijkt te zijn voor een baantraining. Eerst vijf keer de ene kant op, redelijk rustig voor het gevoel. De vijf terug wilde ik sneller doen en dit lukte behoorlijk eigenlijk. De snelheid voelt weer goed in de benen en dat geeft vertrouwen!

Op donderdagavond ook een snelheidstraining op advies van Henny. Rustig naar de overkant van de brug en een piramide loop op het dirt track van de Stadsblokken Meinerswijk. Met het ondergaande zonnetje waande ik met op deze baan in Afrikaanse omstandigheden. Terwijl ik mijn volgende versnelling inzet, zien voorbijgangers het stof onder mijn schoenen vandaan opwaaien, net als bij de wereldtoppers die hun tempotrainingen afwerken op hun eigen tracks. Ik waan mij zelf ook een wereldtopper, al kom ik met mijn versnellingen niet eens in de buurt van het Marathon tempo wat nodig is voor een tijd net boven de 2 uur. En dan hoef ik maar maximaal 600 meter op tempo vandaag.

Vol vertrouwen trek ik mijn gele Social Mile shirt aan. Het is volgens mijn ruim twee jaar geleden dat ik voor het laatst een wedstrijd liep zonder Team Vroem shirt aan. Tijdens de 60 van Texel liep ik trots in mijn shirt van de Marathon van Rome. Daarna met uitzondering van de Roparun‘s, liep ik alleen nog maar trots in het Team Vroem shirt. Vandaag dus een dagje gastloper bij Social Mile en direct mijn eigen 026-shirt! Doordat Corine helaas moest afhaken op advies van de fysio had ik aangeboden om twee keer te lopen vandaag. Mijn idee was mijn eigen rondje voluit en daarna een rondje rustig(er).

Helaas was het niet toegestaan om onderling met lopers te ruilen en schuiven en mocht ik namens Corine als tweede loper van team twee en direct daarna mijn eigen rondje als loper drie van team drie. Een korte wissel, geen ideale warming up maar ging het toch zo doen. Marjolein liep voor mij en ik moest dus zorgen dat ik haar tijdens het Rondje van Corine voorbleef om op tijd te zijn voor de wissel. We startte te gelijk en ik werd lichtelijk nerveus dat ze opende met een kilometer van 4’04”. Voor haar ook te ambitieus en ik was dan ook blij dat ze het tempo moest laten zakken. Ik besloot gezellig bij haar te blijven en alleen op het eind iets te versnellen.

Vlak nadat we in de bocht vrolijk naar Roparun-bekende Peter hadden gezwaaid voor de foto werd mij duidelijk dat het geen makkelijk parcours was. Een landweg met de wind ongunstig over het parcours, afsluitend met een flink stuk over het gras naast een voetbalveld om terug te komen op de atletiekbaan. Dit is geen PR parcours, zeker niet in combinatie met een estafette vorm waarbij je niet met de andere tempolopers mee kan lopen. De laatste kilometer kan ik makkelijk aanzetten om me zelf iets wat wisseltijd te gunnen en weer klaar te staan als Marjolein finisht. Ik tik Vincent aan voor zijn rondje..

Nog geen halve minuut daarna mag ik zelf weer op pad. Het gele shirt van Vincent is een mooi richtpunt. Ik besluit naar hem toe te lopen. Nog een keer lachend bij Peter op de foto en de polder in. Ik haak aan bij Vincent en hij heeft het zwaar. Ik besluit mij eigen PR plan helemaal overboord te gooien en Vincent mee te trekken over de landweg en dwars tegen de wind in. Hij doet zijn best om goed aan te haken.. Het gras op en nog 300 meter over de baan. In de verte horen we Tara, Corine en de andere Social Milers al juichen. Ik besluit Vincent ook aan te moedigen en laat de eindsprint aan hem… De volgende lopers staan voor ons klaar…

Ik ben blij met mijn besluit om twee rondjes te lopen. Twee rondjes te lopen en daarmee andere lopers te helpen bij hun prestatie. Maak me niet druk over mijn onhandige wedstrijdvoorbereiding en geniet van de sfeer (onderling). Het eerste rondje voluit lopen was waarschijnlijk slimmer geweest, maar niet perse leuker. Ik richt mij lekker op de volgende wedstrijd voor mijn doeltijd van 19:30… Voor mijn PR… Een wedstrijd waar ik gebruik kan maken van de andere lopers… Een wedstrijd op 24 mei… Hopelijk een bijzondere avond met een mooi PR en ook nog een mooie voetbalavond…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter